Over TOS Leiden

Missie

Thuis Op Straat (TOS) werkt aan een veilig speel- en leefklimaat voor de jeugd. TOS brengt de buurt in beweging en zorgt voor nieuwe verbindingen die de sociale infrastructuur versterken. Jong en oud kan met TOS zijn of haar talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten voor de buurt.

 

 

Visie

TOS is een laagdrempelige non-profit organisatie die actief is in de buitenruimte en altijd herkenbaar aanwezig is op straat, in de directe nabijheid van kinderen/jongeren en hun families. De activiteiten beginnen bij de voordeur van kinderen en jongeren en sluiten aan bij hun belevingswereld.

 Alle kinderen veilig en vaker buitenspelen ongeacht welke buurt of wijk zij wonen. 

 

De buurt wordt uitgedaagd om naar buiten te komen en actief mee te doen. Thuis Op Straat kent een methodische en systematische manier van werken , die gecombineerd wordt met een hoge mate van improvisatie- en interventietalent. Tijdens de activiteiten letten de medewerkers op wat er goed gaat en wat aandacht verdient. Die aandacht geven ze ook. Daarnaast worden de signalen structureel verwerkt in het elektronisch registratiesysteem en waar nodig gecommuniceerd met partners in de wijk. 

 


TOS werkt vanuit principes:

• Het TOS-concept

Werken volgens het TOS-concept betekent: respect voor iedereen. De basis is positieve aandacht, maar waar nodig zal TOS streng zijn en grenzen stellen. Daarmee is TOS ook een preventieprogramma.

• Liefde en aandacht is voordeliger

Een positieve benadering van de deelnemers vergroot de kans op een succesvolle ontwikkeling van kinderen, tieners en jongeren tot verantwoordelijke volwassenen. Door de preventieve werking van TOS kan worden voorkomen dat jeugdigen in (veel duurdere) zorg- of justitiële trajecten terechtkomen

• Kennen en gekend worden

TOS kent de kinderen, tieners, jongeren en hun ouders, en zij kennen TOS. Die vertrouwensrelatie vormt de basis voor sociale interventies. Daardoor is TOS in staat bijzonder gedrag van jeugdigen te signaleren. Als dat gedrag negatief is spreekt TOS aan, corrigeert en informeert waar nodig de ouders; als gedrag positief

is beloont en complimenteert TOS.

• Dagelijks activiteiten en interventies

TOS-medewerkers zijn praktische pedagogen van de straat, die dagelijks op straat te vinden zijn en de jeugd helpen en waar nodig corrigeren. Zo maken we het veilig buitenspelen weer mogelijk.


Contact

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.